Популярні новини

Останні новини

Внутрішня безпека СБУ має перевірити генерала Носача, – Тука

Верховна Рада ухвалила закон: які нововведення готуються в армії

"Нафтогаз" попередив українців про опалення: відомо, що потрібно зробити перед включенням тепла в оселі

​Онук та дід з Одеси налагодили міжнародний наркотрафік у дитячих іграшках

Кличко: Столиця підготувала до зими 550 одиниць снігоприбиральної техніки та зробила запаси солі і піску

У РНБО відреагували на фейк z-пропаганди про масовані ракетні удари

За "уламками" по НПЗ у Саратові стоїть Головне управління розвідки

Відпочинь від Dota 2, адже студія Blizzard готується до анонсу ремастера Warcraft II

Масована нічна атака по Одесі: є жертви та поранені, моторошні кадри

Як можуть змінитися комунальні платіжки у 2025 році

"Укрзалізниця" оскандалилась через російську мову

Переломний момент: Генсек НАТО розповів, чому війська КНДР у Європі змінюють правила гри

Донька Маска через перемогу Трампа ухвалила важливе життєве рішення

Мільйонні борги спонукають до підвищення тарифів: вода з крана може стати дорогим задоволенням

Фіксував розміщення військових об'єктів: ТЦКшник зливав росіянам позиції ЗСУ

Не ризикуйте здоров'ям: вчені рекомендують відмовитися від донер-кебабу в Польщі

Поділитися сюжетом
Не ризикуйте здоров'ям: вчені рекомендують відмовитися від донер-кебабу в Польщі

Польські вчені провели своєрідне "м'ясне" розслідування, дослідивши донеркебаби з 35 забігайлівок, і виявили, що лише 28% зразків містили те м'ясо, за яке їх видавали.

Якщо вам колись здавалося, що перекусити кебабом – це завжди безпечний вибір, то, можливо, варто поглянути на те, що вам пропонують.

Дослідження Вроцлавського університету показало, що насправді все не так вже й просто. Вчені проаналізували інгредієнти кебабів із 31 закладу у Польщі та чотирьох у Німеччині, використовуючи генетичне тестування. Ціль була проста: з'ясувати, чи відповідає м'ясо тому, що вказано на етикетці.

Приготування шаурми

Результати виявились вкрай тривожними. Лише 28% зразків були справжніми! Інші 60% містили або незадекларовані види м'яса, або заміну на дешевше, наприклад, курку замість ягнятини. В основному замість дорогого баранця до кебабів підмішували курятину та яловичину.

Але це ще не все! У трьох зразках із тих, що мали утримувати баранину, насправді була свинина – це, звичайно, може викликати багато запитань у тих, хто не їсть свинину з релігійних чи культурних причин. Кумедно, але курячі кебаби здебільшого виявилися чесними, хоча один зразок теж "викрав" яловичину.

Важливо пам'ятати, що це дослідження охопило лише невелику вибірку з Польщі та Німеччини, і не варто судити з них усі заклади. Однак і в інших країнах знаходили такі проблеми. Наприклад, у Великій Британії в 2009 році 40% кебабів не змогли точно вказати, яке м'ясо вони містять.

Дівчина, яка їсть фастфуд

Отже, хоча ці результати можуть спричинити занепокоєння, не варто узагальнювати та думати, що всі місця однакові. Якість м'яса може змінюватись, і в більшості відомих ресторанів вам запропонують високоякісні варіанти.

Як і завжди, прозорість у маркуванні залишається ключовим фактором для довіри покупців. Тож, перш ніж насолодитися своїм кебабом, краще уточнити, що саме ви їсте!

Крім того, Знай.ua повідомляв про пельмешки, гамбургери та шашлик: вчені визначили продукти, які провокують ранню старість