Популярные новости

Последние новости

Горючее ощутимо подешевело, несмотря на новый акциз

Доктор Комаровский назвал способы, как улучшить сон: полезные рекомендации

Пообщаться с духами и узнать будущее: обряды и гадания на Хэллоуин-2024

Подать заявку на субсидию стало проще: один документ – и все готово

Пицца без теста: "Мастер Шеф" Хименес-Браво дал рецепт вкусного картофельного пирога

Жена изменяла, а платить будет любовник: обманутый муж получит 750 тысяч за утехи благоверной

Внутренний план победы: экс-нардеп рассказал, как сработает ли идея Зеленского

Доктор Комаровский развеял миф о напитках из холодильника: главная рекомендация для украинцев

Тревога на уроке: родителям сделали предупреждение

Если Запад передаст Украине росактивы, это будет означать конец отношений с россией: мнение эксперта

Военный эксперт рассказал, что происходит в Селидово: риск окружения и безумные потери

Налоговая вернет ошибочные переплаты: что нужно знать

ВС РФ ударили по центру Харькова: мэр рассказал о пострадавших

"4 тысячи долларов и не повезу в ТЦК": полицейский требовал деньги у мужчины на Львовщине

Женщина решила соблазнить двух мальчиков в парке, полиции сказала, что ничего не помнит: "Готова кататься до утра"

Нардеп Юрій Шаповалов допоміг бізнес-партнеру уникнути сплати податків на сотні мільйонів

Поделиться сюжетом
Нардеп Юрій Шаповалов допоміг бізнес-партнеру уникнути сплати податків на сотні мільйонів

Про це стало відомо з розслідування «Мінус сотні мільйонів у бюджеті країни: правоохоронці розслідують, як нардеп Шаповалов допомагав бізнес-партнеру ухилятися від податків».

Так, за даними правоохоронців, на території Полтавської області вже кілька років діє організована група, учасникам якої було повідомлено про підозру за ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах.

«Головним організатором цієї схеми є кременчуцький бізнесмен Віталій Марченко, який є засновником кількох фірм: ТОВ «Енергоресурс», ТОВ «Центроград Кременчук», ТОВ «Альфа груп 77». Крім того, він контролює групу компаній під назвою "VM-Group". Ця корупційна складова існувала з 2019 по 2023 рік завдяки народному депутату та місцевій владі Кременчука. Як встановили правоохоронці, Марченко вступив у злочинну змову з народним депутатом 9-го скликання від партії «За майбутнє» Юрієм Шаповаловим та мером Кременчука Віталієм Малецьким, також членом цієї партії», - йдеться у розслідуванні.

Особи, які управляють цими компаніями, діяли у змові з представниками латвійських фірм (SIA Euro Energo Company, Dinaz Holding, Dinazis), власники яких мають зв'язки з РФ. Використовуючи підконтрольні підприємства, вони імпортували акцизний товар — метанол, маскуючи його під виглядом розчинників через європейські країни (зокрема через фіктивні підприємства у Словаччині, Чехії та Латвії).

«Схема полягала в наступному: метанол завозився залізницею з Росії та Білорусії на паливні склади в країнах Європи. Використовуючи підроблені документи про походження продукції, під керівництвом Марченка підприємства ввозили підакцизний товар в Україну. Потім його доставляли на власні склади у Кременчуці, де метанол використовувався для нелегального виробництва пального», - пояснюють автори.

За даними розслідування, Юрій Шаповалов, Віталій Малецький та Віталій Марченко завдяки родинним зв'язкам встигли налагодити цілу «сімейну сітку», яка освоює левову частку бюджету міста Кременчука.

Так, Шаповалов, використовуючи свої корупційні зв'язки, у тому числі з мером Кременчука Малецьким (який є кумом Марченком), допомагав підприємствам із груп, що належать Марченку, «VM-Groupe» вигравати тендери на постачання нафтопродуктів, таких як бензин і дизельне паливо для комунального підприємства «Благоустрій Кременчука».

«Протягом 2023-2024 років ТОВ «Азарес» уклало 35 договорів із цим комунальним підприємством на загальну суму 15 млн. грн. Згідно з тендерною документацією, Азарес має постачати бензин А-95 виробництва Кременчуцького НПЗ та дизельне паливо виробництва Helenic Petroleum (Греція). Проте компанія постачала пальне власного виробництва, яке, звісно, не відповідало вимогам якості та стандартам», - пояснюють автори.

Її син, Олексій Мовчан, завдяки родинним зв'язкам отримав мандат народного депутата від партії «Слуга народу».