Популярные новости

Последние новости

Если Запад передаст Украине росактивы, это будет означать конец отношений с россией: мнение эксперта

Военный эксперт рассказал, что происходит в Селидово: риск окружения и безумные потери

Налоговая вернет ошибочные переплаты: что нужно знать

ВС РФ ударили по центру Харькова: мэр рассказал о пострадавших

"4 тысячи долларов и не повезу в ТЦК": полицейский требовал деньги у мужчины на Львовщине

Женщина решила соблазнить двух мальчиков в парке, полиции сказала, что ничего не помнит: "Готова кататься до утра"

Шоколадно-тыквенный кекс без лишних хлопот: простой рецепт осеннего десерта

Должны лично явиться в ТЦК: непригодных мужчин снова чают военкомы

Самолетопад в РФ: Ан-2 едва не снес автомобильный мост

Регистрация на гуманитарные наборы: украинцам раздадут самое необходимое

Астрологи назвали лучших бывших по знаку Зодиака: не портят воспоминаний и сохраняют дружеские отношения

Пенсии, субсидии и больничные: ПФУ предупредил стариков, о чем нужно знать

Школьников будут штрафовать за русский язык: адвокат назвал сумму

Украинская актриса поделилась, как похудела за 7 месяцев на 40 кг: "Это самая простая схема"

На бисквитной основе: простой и супервкусный рецепт чизкейка "Три шоколада"

Улюбленій страві Івана Франка надали особливий статус в Україні

Поделиться сюжетом
Улюбленій страві Івана Франка надали особливий статус в Україні

Міністерство культури та інформаційної політики України додало культуру приготування та споживання "засипаної капусти" до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Така традиція побутує в селах Руда, Гніздичів, Облазниця, Лівчиці, Ганівці, Покрівці та містах Стрий, Жидачів, Журавно, Ходорів Стрийського району Львівської області. Подібні страви готують і в інших частинах України, але вони мають свої особливості.

Рецепт приготування "засипаної капусти"

Для приготування страви потрібні свіжі продукти: капуста, пшоно, цибуля, олія, молоко, сметана, гриби та м’ясо. Хоча уніфікованого рецепта не існує, технологія приготування має спільні риси:

  • Квашену капусту відварюють до напівготовності, зливають воду. Потім додають молоко й доводять до кипіння. Далі додають промиті зерна пшона і варять до готовності.
  • Далі у сковороді розтоплюють масло, дрібно нарізають цибулю та додають до масла. Коли цибуля стає прозорою, до неї додають домашню сметану та помішуючи тушкують протягом 5 хвилин. Потім це додають до капусти та вимішують. Якщо капуста надто густа, можна долити ще трохи молока.
  • Деякі господині, після зняття страви з вогню, кладуть зверху гілочки вишні або смородини і залишають на деякий час, щоб страва просочилася ароматом. Окремо готують шкварки, грибну підливку і з ними подають засипану капусту.

Найсмачніша, найзапашніша "засипана капуста" та, яка готується у печі, чи брайтурі. Секрети смачної засипаної капусти – це якісні продукти та правильна варка, а також варто дати страві настоятися після приготування, щоб смаки краще поєдналися.

Культура споживання засипаної капусти це не тільки спосіб харчування, це спосіб життя. Страву готували і на весілля, і на похорон, і в будні, і на свята.

За переказами "Засипана капуста" була улюбленою стравою Івана Франка, а також її любили гетьман Іван Виговський, митрополит Андрей Шептицький, Іван Нечуй-Левицький, Михайло Коцюбинський, Ольга Бачинська. До вподоби вона була й Соломії Крушельницькій