Популярные новости

Последние новости

Внутренняя безопасность СБУ должна проверить генерала Носача, – Тука

Верховная Рада приняла закон: какие нововведения готовятся в армии

"Нафтогаз" предупредил украинцев об отоплении: известно, что нужно сделать перед включением тепла в жилище

Внук и дед из Одессы наладили международный наркотрафик в детских игрушках

Кличко: Столица подготовила к зиме 550 единиц снегоуборочной техники и сделала запас соли и песка

В СНБО отреагировали на фейк z-пропаганды о массированных ракетных ударах

За «обломками» по НПЗ в Саратове стоит Главное управление разведки

Отдых от Dota 2, ведь студия Blizzard готовится к анонсу ремастера Warcraft II

Массированная ночная атака по Одессе: есть жертвы и раненые, жуткие кадры

Как могут измениться коммунальные платежки в 2025 году

"Укрзализныця" оскандалилась из-за русского языка

Переломный момент: Генсек НАТО рассказал, почему войска КНДР в Европе меняют правила игры

Дочь Маска из-за победы Трампа приняла важное жизненное решение

Миллионные долги побуждают к повышению тарифов: вода из крана может стать дорогим удовольствием

Фиксировал размещение военных объектов: ТЦКшник сливал россиянам позиции ВСУ

М'ясо в Україні суттєво подорожчає: економіст назвав головні причини

Поделиться сюжетом
М'ясо в Україні суттєво подорожчає: економіст назвав головні причини

В Україні очікується подорожчання м'яса, і цьому є кілька об'єктивних причин.

Про це в ефірі "Суспільного радіо" розповів економіст Олег Пендзин. Він зауважив, що основним фактором, який впливає на зростання цін, є підвищення вартості кормів, зокрема зернових. Зазначається, що близько 70% вартості курятини формують саме комбікорми, і це вплине на кінцеву ціну продукції.

Крім того, в Україні спостерігається зменшення виробництва м'яса. Пендзин підкреслив, що традиційно свинина вироблялася в домогосподарствах, але в умовах нестачі робочої сили на селі обсяги виробництва зменшуються. Як наслідок, зниження пропозиції на ринку може призвести до зростання цін.

Проте, за словами експерта, ціни на м'ясо зросли "дуже незначно" в порівнянні з минулим роком. Важливим стримувальним фактором залишається купівельна спроможність українців, яка змушує їх шукати більш доступні варіанти продуктів.

Окрім того, Пендзин вказав, що сегмент дешевих продуктів демонструє суттєве зростання через сезонні фактори, пов'язані з падінням врожайності.

"Коли ми дивимося з вами на овочі, на хліб, на макаронні вироби, на крупи, насамперед на овочі. Вони, безперечно, сьогодні демонструють надзвичайно велике зростання, до 50% взагалі. Уся група овочів, а, наприклад, картопля вже у 2-2,5 раза вища, ніж була минулого року. Буряк, морква, капуста набагато дорожчі, ніж були минулого року", - резюмував Пендзин.