Популярные новости

Последние новости

Наступление рф на Константиновку: военный эксперт раскрыл план оккупантов и объяснил, что сейчас происходит

Как посеять салат на зиму: практические советы, которые помогут собрать богатый урожай

Не рискуйте здоровьем: ученые рекомендуют отказаться от донер‐кебаба в Польше

Землян готовят к инопланетянам: расшифрован таинственный сигнал с марсианского зонда

Отказаться от НАТО на 20 лет: журналисты раскрыли детали "мирного плана" Трампа для Украины

Роман Свитан рассказал, пригласит ли Байден Украину в НАТО после победы Трампа

Не устраивает классный руководитель: могут ли ученики и родители инициировать замену педагога

Выписать человека из жилья можно без его согласия: украинцам объяснили, как это сделать

"Увидим победу, Слава Украине": бывший Ани Лорак похвастался путешествием с 13-летней дочкой

Россия меняет тактику: почему украинская ПВО под новой угрозой

В ТЦК ждет специальный человек: военком рассказал, как работают с мужчинами с отсрочкой

«Находился в затруднительном положении»: киевлянин обворовал Новую почту и ломбард

В каких случаях украинки могут получать пенсию своих мужей: внимание - на проценты

Военному не выплатили деньги после ранения: дело дошло до суда

Разогрев пищи в микроволновке: безопасная привычка или риск для здоровья

М'ясо в Україні суттєво подорожчає: економіст назвав головні причини

Поделиться сюжетом
М'ясо в Україні суттєво подорожчає: економіст назвав головні причини

В Україні очікується подорожчання м'яса, і цьому є кілька об'єктивних причин.

Про це в ефірі "Суспільного радіо" розповів економіст Олег Пендзин. Він зауважив, що основним фактором, який впливає на зростання цін, є підвищення вартості кормів, зокрема зернових. Зазначається, що близько 70% вартості курятини формують саме комбікорми, і це вплине на кінцеву ціну продукції.

Крім того, в Україні спостерігається зменшення виробництва м'яса. Пендзин підкреслив, що традиційно свинина вироблялася в домогосподарствах, але в умовах нестачі робочої сили на селі обсяги виробництва зменшуються. Як наслідок, зниження пропозиції на ринку може призвести до зростання цін.

Проте, за словами експерта, ціни на м'ясо зросли "дуже незначно" в порівнянні з минулим роком. Важливим стримувальним фактором залишається купівельна спроможність українців, яка змушує їх шукати більш доступні варіанти продуктів.

Окрім того, Пендзин вказав, що сегмент дешевих продуктів демонструє суттєве зростання через сезонні фактори, пов'язані з падінням врожайності.

"Коли ми дивимося з вами на овочі, на хліб, на макаронні вироби, на крупи, насамперед на овочі. Вони, безперечно, сьогодні демонструють надзвичайно велике зростання, до 50% взагалі. Уся група овочів, а, наприклад, картопля вже у 2-2,5 раза вища, ніж була минулого року. Буряк, морква, капуста набагато дорожчі, ніж були минулого року", - резюмував Пендзин.