Популярні новини

Останні новини

Внутрішня безпека СБУ має перевірити генерала Носача, – Тука

Верховна Рада ухвалила закон: які нововведення готуються в армії

"Нафтогаз" попередив українців про опалення: відомо, що потрібно зробити перед включенням тепла в оселі

​Онук та дід з Одеси налагодили міжнародний наркотрафік у дитячих іграшках

Кличко: Столиця підготувала до зими 550 одиниць снігоприбиральної техніки та зробила запаси солі і піску

У РНБО відреагували на фейк z-пропаганди про масовані ракетні удари

За "уламками" по НПЗ у Саратові стоїть Головне управління розвідки

Відпочинь від Dota 2, адже студія Blizzard готується до анонсу ремастера Warcraft II

Масована нічна атака по Одесі: є жертви та поранені, моторошні кадри

Як можуть змінитися комунальні платіжки у 2025 році

"Укрзалізниця" оскандалилась через російську мову

Переломний момент: Генсек НАТО розповів, чому війська КНДР у Європі змінюють правила гри

Донька Маска через перемогу Трампа ухвалила важливе життєве рішення

Мільйонні борги спонукають до підвищення тарифів: вода з крана може стати дорогим задоволенням

Фіксував розміщення військових об'єктів: ТЦКшник зливав росіянам позиції ЗСУ

Українські бджоли допоможуть зберігати продукти довше: британські вчені знайшли вихід

Поділитися сюжетом
Українські бджоли допоможуть зберігати продукти довше: британські вчені знайшли вихід

Британські вчені вважають, що бджолиний віск може стати порятунком для зберігання продуктів у військових зонах, таких як Україна. Вони допоможуть місцевим бджолярам створити нову воскову упаковку для продуктів, що швидко псуються, незважаючи на постійні російські атаки.

Росія останніми місяцями активно бомбила енергетичну інфраструктуру України, що викликало відключення електроенергії. Це означає, що влітку в деяких регіонах не буде можливості охолодити продукти.

Україна – найбільший виробник меду в Європі, і дослідники з Кардіффського університету зараз вивчають місцеві вулики, щоб знайти ті, які найкраще збережуть продукти.

Бджоли

"Використання обгортки з бджолиного воску, яка може вбити комах, здається природним способом вирішення цієї проблеми", – сказав професор Лес Байль з Кардіффа.

Команда професора Байля розробила кілька рецептів, використовуючи матеріали, які можна знайти у зонах бойових дій, щоб створити обгортки для збереження їжі. Вони протестували різні комбінації та знайшли найефективніші.

Вони змішують бджолиний віск із тканиною або папером і додають природні антимікробні рослини, такі як шавлія, щоб створити обгортки.

"Обертки з бджолиного воску традиційно використовуються для продовження терміну служби сендвічів, але їх можна використовувати і для інших продуктів", – додав він.

Кардіффські вчені співпрацюють з українськими бджолярами та дослідниками, щоб протестувати вулики по всій країні та знайти віск із потрібними властивостями.

Бджоли, фото: siberianhealth.com

Україна має багато бджолиного воску і бджіл, і знайшовши правильний віск, можна значно збільшити термін зберігання продуктів, що особливо важливо, коли немає холодильників і джерел енергії. Це не збереже продукти на місяць, але допоможе продовжити їхню свіжість на пару днів.

Українські колеги з Харківського політехнічного інституту поширюють інформацію з Кардіффа через інтернет та соцмережі, щоб люди могли спробувати ці обгортки вже цього літа.

Їх можна буде використовувати для зберігання хліба, фруктів та овочів, щоб вони довше залишалися свіжими.

Професор Байль та його команда сподіваються, що їхня робота допоможе не лише Україні, а й іншим країнам у зонах бойових дій використовувати природні антимікробні властивості меду, відомі ще з давніх-давен.

Це вас так бджоли покусали? Як швидко позбутися набряків на обличчі вранці